петак, 25. јануар 2013.

Zabeleženo je :))

U novom broju književnog časopisa BELEŽNICA (24-25) objavljena je recenzija knjige "U aorti mog srca" Natalije Ž. Živković, a autorka recenzije je MARIJANA NIKOLAJEVIĆ.

KLJUČNI ODLOMCI: :)

“Zbirka pesama „U aorti mog srca“ nastavlja se u maniru bezbrižne dečje veselosti, lepršavosti i eteričnosti katkad i pomalo naivno.

Važan momenat je pitanje „ko sam“, za koje bi se u neku ruku moglo reći da je opšte mesto ali ne i u poeziji Natalije Ž.Živković. Ono se proteže kroz celu zbirku na vrlo osoben način.

Što se kategorisanja ove poezije tiče, najsrodnija je nadrealizmu
Ako bi se, pak, dalo porediti, izraz je najbliskiji Dušku Radoviću, doduše samo jezikom kojim je pisala a ne i temom. Ta sličnost sa D. Radovićem ogleda se u neposrednosti, jednostavnosti jezika i slika kao i iznenadnih naleta duhovitosti.

Osnovni utisak koji imamo o poeziji Natalije Ž. Živković je zapravo lakoća. Dok čitamo, mi kao da „unosimo“ u sebe „reči pune vazduha“, i baš taj utisak jeste ono što je samoj pesnikinji svojstveno – stih poput vazduha, to je njen lični pečat. I baš zato, s pravom se može reći da je ova poezija tako osvežavajuća: jednostavno, čitalac je oslobođen težine. “

"Beležnica" je časopis za bibliotekarstvo, književnost i kulturu Narodne biblioteke Bor. :)

Нема коментара:

Постави коментар