Biografija


Natalija Ž. Živković (1982, Beograd) je pesnikinja i video autorka, koja prepliće oblasti književnosti i videa.

Zbirka poezije „U aorti mog srca“ nagrađena je (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“, u konkurenciji zemalja ex-Yu regiona. Tri izdanja zbirke:  izdanje festivala "Ratkovićeve večeri poezije", Bijelo Polje (CG), 2010; izdanje kuće "Pešić i sinovi", Beograd, 2011; takođe, objavljena je kao audio knjiga u biblioteci Saveza slepih Srbije "Dr Milan Budimir".

Autorka je video omnibusa „Video V. Poezija“, niza kratkih filmova zasnovanih na pesmama iz zbirke „U aorti mog srca“. Filmovi prepliću poetiku nadrealizma s elementima urbane svakodnevnice. Filmovi su prikazivani na filmskim i književnim festivalima u Španiji, Argentini, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, kao i na RTV 1, RTV Plus i RTV Vranje. Dva poetska filma snimljena su za beogradsku TV Art, u studiju ove televizije. Nagrade za omnibus: prva nagrada za film "Osećajna braća" ("Letnji bioskop", Bački Petrovac, 2011), treća nagrada u kategoriji ART film za film "Udah" ("Moj film", Umag, 2011), treća nagrada za film "Nauka o ulici" ("Zimski bioskop", Bački Petrovac, 2010), uži izbor za najbolji film festivala za film "Nauka o ulici" ("West Herzegowina Fest", Široki Brijeg, 2010).

Više puta finalistkinja nekoliko festivala mladih pesnika u konkurenciji regiona nekadašnje Jugoslavije. Uži izbor za nagradu „Mladi Dis“. Poezija dizajnirana na regionalnom konkursu "Reč u prostoru" (SKC Bg). Dramski komad „Smrt i život Aleksandra Puškina“ izveden u Ruskom domu, Bgd. Objavila elektronski roman za tinejdžere „Putujuće pozorište Genijalci“.

Objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji. 


Privatni život: Ženskog pola, u braku.