среда, 4. мај 2011.

Drugo izdanje nagrađene knjige "U aorti mog srca"


Iz štampe je izašlo drugo, srpsko izdanje zbirke pesama „U aorti mog srca“ Natalije Ž. Živković u aranžmanu beogradske kuće „Pešić i sinovi“. Zbirka, inicijalno objavljena u Crnoj Gori kao nagrađena regionalnom ex-Ju „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“, odsada je dostupna i u knjižarama u Srbiji.

Na knjizi je zasnovan omnibus kratkih filmova „Video V. Poezija“ iste autorke. Filmovi iz omnibusa prikazivani su na filmskim i književnim festivalima u regionu ex-Ju kao i na RTV Plus i RTV Vranje.
Zbirka “U aorti mog srca” odlikuje se bogatstvom i svežinom slika, neposrednošću jezika i autentičnošću emocija, lepotom neočekivanog, i razigranošću protkanom ozbiljnim promišljanjem Sveta i Života.

Jedna od glavnih niti zbirke – detinje nasuprot mudrom/drevnom – istaknuta je prizorom deteta u stoletnoj šumi na koricama (rad Marka Radosavljevića), te istu suprotnost potcrtava recenzija Vladimira Vukomanovića „O mudrosti deteta“.

O KNJIZI:

Pesnički glаs Nаtаlije Ž. Živković je blаgi glаs koji dolаzi iz večitog letа, iz bаjkovitog аmbijentа u kome je sve u punom smislu živo, veselo i vedro. U tom svetu, koji može biti i ovаj nаš svet, udаh je korаčаti ulicom, govoriti i pevаti. Vreme je uvek sаdаšnje; telo je poklonjeno i nije tаmnicа; poklonjen je svet – nismo u njegа bаčeni; poklonjene su boje i biće se u tim bojаmа šаreni. Otud u njenoj jedroj lirici, kojа dečjom rukom skicirа idilu, odjekuju smeh i kikot, ponаvljаju se trk i skаkut, otud u njimа često prisutnа vedrinа pesničkog humorа.
                                                                                                                                                                  Vladimir Vukomanović

Čitalac se svаkаko neće pokаjаti аko se ovom čudesnom malom plesu prepusti zаtvorenih očiju, otvoren zа novo, jedinstveno iskustvo jedne poezije kojа lutа od Preverа do Rаdovićа, okrzne Kаfku rаmenom, nаkloni se pred Ujevićem te zаpleše s belim Alisinim zecom.
Nađa Milković Ćuruvija

Osnovni utisak koji imamo o poeziji Natalije Ž. Živković je zapravo lakoća. Dok čitamo mi kao da „unosimo“ u sebe „reči pune vazduha“, i baš taj utisak jeste ono što je pesnikinji svojstveno – stih poput vazduha, to je njen lični pečat. I baš zato, s pravom se može reći da je ova poezija tako osvežavajuća: čitalac je, jednostavno, oslobođen težine.
Marijana Nikolajević

        

PRODAJNA MESTA:

Knjižara „Delfi“, Resavska 33 (u SKC), Beograd
Knjižara „Srpska književna zadruga“, Kralja Milana 19, Beograd
Knjižara „Stubovi kulture“, Knez Mihailova 6, Beograd
Knjižara „Inicijal“, Knez Mihailova 35, Beograd


Internet kupovina:


Dobra knjiga

Pešić i sinovi 



2 коментара:

  1. Анониман31. мај 2011. 10:54

    Pročitala sam ovu neverovatno nadahnuto knjigu.Preporučujem je svim posetiocima ovoga bloga.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман31. мај 2011. 11:12

    Ujedno, predlažem da pogledate interesantan sajt na koji sam slučajno naišla, a specijalizovan je za žene i decu. Može nam svima biti od koristi.

    http://kupoholicarke.com/

    ОдговориИзбриши